Nieuwsberichten

Prikken & bezanden... waarom?

11-05-2021
In de periode van 31 mei t/m 4 juni worden alle lussen én de driving range geprikt en bezand. Wij weten natuurlijk ook dat prikken en bezanden één van de grootste ergernissen is bij golfers. De fairways zijn dan namelijk minder goed bespeelbaar door de gaten en het zand op de fairway. Daarom leggen we je graag uit waarom wij er toch voor kiezen om de baan in deze tijd van het jaar te prikken en bezanden.  

Waarom nu en niet in de winter?
Je denkt vast ook: eindelijk begint het lekker weer te worden, geen regenpak en muts meer nodig, het gras begint te groeien en iedereen heeft weer zin om te golfen.Welke greenkeeper haalt het dan in zijn hoofd te gaan prikken en bezanden? We leggen het je daarom graag uit. Het is belangrijk dat deze werkzaamheden gebeuren in het groeiseizoen zodat het gras (en dus de fairway) meteen kan herstellen van dit zware onderhoud. Op Bentwoud betekent dit dat we pas in de maanden mei/juni kunnen prikken en bezanden, omdat ons type gras (roodzwenk) pas laat in het seizoen begint te groeien. 

Waarom is het dan nodig om te prikken en bezanden?
Om een gezonde bodem te houden (erg belangrijk voor een goede grasmat) moet bodemverdichting tegen worden gegaan. Bodemverdichting ontstaat hoofdzakelijk als in de natte periodes de baan veel wordt bespeeld en bereden door buggy’s en onderhoudmachines. (Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren die meespelen, maar dan wordt het wel een heel technisch verhaal.) Door bodemverdichting wordt de verhouding in de bodem verstoord waardoor de grasmat minder makkelijk water kan verwerken en er ook grote kans is op schimmels en andere ziektes in het gras. Om dit te voorkomen moet er op regelmatige basis geprikt en bezand worden. 

Wat wordt er precies gedaan met prikken en bezanden?
Er wordt veel zand op de fairway uitgereden en vervolgens worden er met grote stalen pennen gaten geslagen in de fairway zodat er lucht en zand de bodem in kan. Vervolgens slepen de greenkeepers het zand zoveel mogelijk in de gaten en verdelen zij dit gelijkmatig over de fairway.

Wanneer zijn het zand en de gaten verdwenen?
Dit is helemaal afhankelijk van het weer. Een paar flinke regenbuien en een beetje zon erbij helpt in ieder geval behoorlijk. Zand wordt makkelijk in de bodem opgenomen en het gras groeit dan lekker snel zodat de gaten ook redelijk snel weg zijn. Zonder neerslag en weinig zon duurt het dus allemaal wat langer. Normaal gesproken is er na twee weken nauwelijks meer iets te merken van het zand en de gaten. 

Hoezo hebben we hier vorig jaar geen last van gehad? 
Vorig jaar hebben wij deze werkzaamheden uitgevoerd toen de baan dicht was vanwege de eerste coronagolf. 

Kortom: prikken en bezanden is erg belangrijk om de baan gezond en goed bespeelbaar te houden. We willen je vragen om een beetje begrip en geduld tijdens deze werkzaamheden. We voeren deze werkzaamheden namelijk uit om jouw speelplezier te bevorderen en te zorgen dat de baan ook in de wintermaanden goed bespeelbaar blijft. 

Alvast dank namens de greenkeepers. En mocht je vragen hebben, stel ze gerust aan onze greenkeepers!