Nieuwsberichten

Onze hoofdgreenkeeper legt 't uit...

02-09-2020
Regelmatig krijgen we vragen/opmerkingen over de rough met vele klaver. Hoe komt dat toch en waarom kan daar niet altijd iets aan gedaan worden? Onze hoofdgreenkeeper Kees IJsselstein legt het je graag uit!

Herkennen jullie het probleem?
Natuurlijk zien wij dat er veel klaver in de rough te vinden is en daardoor een golfbal niet altijd even goed terug te vinden is. Het probleem is dat het onkruid niet meer bestreden mag worden met bestrijdingsmiddelen. Dat heeft te maken met de Green Deal waar golfbanen zich aan dienen te houden.

De Green Deal… Wat is dat precies?
De Green Deal houdt in dat golfbanen/sportterreinen bestrijdingsmiddelen moeten reduceren naar 0%. Het is een deal met alle golfbanen in Nederland voor duurzaam beheer. Laten we het zo zeggen: golfbanen komen er in de toekomst anders uit te zien, maar er is nog weinig over naar buiten gebracht richting golfers, waardoor het begrip ‘Green Deal’ voor velen nog onbekend zal zijn. Waar voorheen al het onkruid weggespoten werd, is dat in de nabije toekomst geen optie meer. Het zal niet leuk klinken, maar eigenlijk is de enige boodschap: probeer eraan te wennen, want je zult het in de toekomst nog veel vaker tegenkomen. Maar wat betreft duurzaam beheer lopen we op Bentwoud misschien al wel een stukje voor op andere banen.  

Valt er nog wel iets aan de klaver te doen?
Behoudens maaien is er geen alternatief om klaver te bestrijden. Ander onkruid is nu eenmaal makkelijker weg te halen, maar bij klaver red je het niet met een mesje. We proberen de overlast dus zoveel mogelijk te beperken door tactische plekken (landingsgebieden) extra uit te maaien. Alles wegmaaien is echter niet mogelijk en daarbij komt dat ook de biodiversiteit niet ten goede: de bijtjes en vlindertjes hebben we toch echt nodig. Maar geloof ons: we doen echt enorm ons best om de overlast zoveel mogelijk te beperken!

Bekijk een filmpje over duurzaam beheer