Nieuwsberichten

Let op: eikenprocessierups is actief

02-06-2022
In de maanden mei, juni en juli kunnen op eikenbomen behaarde rupsen worden aangetroffen, ook wel eikenprocessierupsen genoemd. De rupsen zijn te herkennen aan hun "haren", waarmee iedere aanraking vermeden moet worden. Op een zeer enkele plaats op Golfbaan Bentwoud zijn deze rupsen momenteel actief.

De bomen, waarin tot nu toe eikenprocessierups of nesten daarvan zijn aangetroffen zijn gemerkt met een rood-wit lint. Als je in contact komt met de haren van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Wij adviseren iedereen dan ook om uit de buurt van bomen te blijven waarin de rupsen zitten. Ben je toch in aanraking gekomen? Ga niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water.

Mocht je golfbal onder een eikenboom terecht komen, kijk dan eerst goed of de boom gemerkt is en / of je rupsen of nesten in de boom ziet. Let wel: het kan voorkomen, dat we een aangetaste boom nog niet hebben gezien of hebben gemerkt. Neem het zekere voor het onzekere en pak je golfbal op en drop die op veilige afstand van een mogelijk besmette eikenboom.

Er geldt momenteel dus een nieuwe local rule... 

Local Rule: "Waar processierupsen op de baan gevaar kunnen opleveren, mag de speler, als de bal niet in een hindernis ligt, die belemmering zonder straf ontwijken volgens regel 16.1. Bij het ontwijken van de belemmering, moet de speler een bal droppen (16.1b en 16.1c) binnen één clublengte van, of plaatsen (16.1d) op, het dichtstbijzijnde punt niet dichter bij de hole, waar de processierupsen geen gevaar opleveren." (Bron: NGF)